Perinteinen itämainen lääketiede

Koronarokotteen tulevaisuus

Koronatilanne maailmalla roihahti synkkiin lukuihin jo vuoden 2020 maaliskuussa. Vielä syksyyn mennessä tilanne ei ole rauhoittunut, vaan jotkut maat kärsivät koronasta päivä päivältä enemmän. Lääkeyhtiöt ovat alkaneet kilpailla siitä, kuka saa ensimmäisenä koronarokotteen kehitettyä ja milloin rokotetta voitaisiin laittaa yleiseen jakoon. Vielä syyskuussa 2020 ei ole tarkkaa tietoa siitä, toimivatko kehitetyt rokotteet ja milloin niitä on saatavilla. Koronarokotteen tulevaisuus on siis yhä auki. Todennäköisesti rokotteen saaminen menee ainakin kevääseen 2021 ja mahdollisesti jopa sitä pidemmälle. Vielä tällä hetkellä maailmassa ei ole yhtään toimivaa rokotetta koekäytössä, vaikka rokotteita kehitetäänkin monissa eri maissa. Myöskään rokotteiden hinnasta ei ole tietoa. Jotkut voivat saada rokotteen ilmaiseksi, kun taas toiset voivat joutua maksamaan. Jos rokotteeseen ei muutoin ole varaa, kannattaa terveyskulujen kattamista varten hommata esimerkiksi luottokortti jolla voi hoitaa yllättäviä menoja.

Kun rokotteet jossakin vaiheessa saadaan markkinoille ja käyttöön, on Suomi suunnitellut rokottavansa ensimmäisenä sosiaali- ja terveysalojen työntekijät. Varsinkin sairaaloissa ja vanhustenkodeissa työskentelevien henkilöiden rokottaminen on erittäin tärkeää, sillä niissä riski sairastua koronaan kasvaa huomattavasti. Alan henkilöstön jälkeisestä rokottamisesta ei ole vielä tarkempaa tietoa. Varmaa on, että riskiryhmään kuuluvat rokotetaan ensimmäisten joukossa. Riskiryhmään kuuluvia ovat siis esimerkiksi vanhukset, keuhkosairauksista kärsivät ja astmaa sairastavat. Sen lisäksi voi olla mahdollista, että lapsia ja nuorisoa aletaan rokottaa ensimmäisten joukossa.

Perusterveiden ja työikäisten rokottaminen jätetään todennäköisesti viimeiseksi. Heillä on kuitenkin pienin riski sairastua vakavasti, jos korona iskee. Suomi pyrkii kuitenkin siihen, että rokotetta riittäisi kaikille. Näin jokainen niin haluava voisi käydä hakemassa itselleen rokotteen ja saada suojan tautia vastaan. Suomi voi kuitenkin joutua myös tilanteeseen, jossa rokotetta ei riitä koko väestölle. Tällöin on tärkeää tehdä suunnitelmia siitä, mitkä ryhmät rokotetaan ja ketkä jätetään rokottamatta. Tällaiset suunnitelmat on tehtävä huolellisesti, sillä myös taudin tulevaisuus tulee ottaa huomioon.

ashe