Perinteinen itämainen lääketiede

Lääkekasvien käyttö

Maissa, joissa perinteistä itämaista lääketiedettä harjoitetaan, käytetään nykyään paljon meille länsimaissa asuville tuttuja synteettisiäkin lääkkeitä. Kuitenkin edelleen niiden rinnalla tai täysin niiden sijaan käytetään paljon perinteisiin perustuvia lääkekasveja ja rohtoja. Monesti perinteistä lääketiedettä harjoittava lääkäri määrää potilaalle useita erilaisia yrttejä samaan aikaan nautittavaksi niiden vaikutuksen voimistamiseksi.

Kasvien ikiaikaiset vaikutukset

Kasvien sisältämien kemikaalien koostumusta on tutkittu modernein keinoin, mutta niiden parantavat vaikutukset ovat olleet tiedossa jo tuhansien vuosien ajan. Lääkekasien vaikutukset ovat tulleet ilmi yritys- ja erehdys -taktiikalla. Kun aikaiset keräilijä-ihmiset poimivat luonnosta kasveja ravinnokseen, he totesivat toisten kasvien olevan myrkyllisiä ja toisten vaikuttavan positiivisesti heidän terveyteensä. Tämä tieto levisi ensin suullisena perimätietona, mutta myöhemmin kasvioppia alettiin myös dokumentoida. Nykyään erilaisia opuksia lääkekasvien käyttötarkoituksista on saatavissa laajalti. Suomessakin sekä itämaisia että kotoperäisiä lääke- ja rohtokasveja, sekä niiden vaikutuksia on pyritty kokoamaan yhteen. Yrttien vaikutuksesta kiistellään edelleen, mutta lääkekasvien on todettu sisältävän erilaisiin vaivoihin parantavasti vaikuttavia ainesosia.

Meillekin tuttuja lääkekasveja

Ginseng on kaikista tunnetuin kiinalainen lääkekasvi ja sitä käytetään laajalti myös länsimaissa. Se auttaa säätelemään elimistön stressihormoneja ja auttaa kehoa sopeutumaan sekä palautumaan psyykkisesti tai fyysisesti raskaasta tilanteesta. Meille vieläkin tutumpia kasveja ovat inkivääri sekä erilaiset sipulikasvit, joita käytetään edelleen yleisesti erilaisiin flunssan oireisiin. Vilustumis- ja kuumelääkkeenä käytetään myös meidänkin tuntemaa lakritsijuurta.

ashe