Perinteinen itämainen lääketiede

Koronaviruspandemia 2020 – maskisuositus ja muut muutokset

Vuosi 2020 on ollut monelle mullistuksen vuosi monellakin eri tapaa. Kun vuodenvaihteessa juhlittiin täysin uuden vuosikymmenen alkua, ei monikaan olisi voinut edes pahimmissa painajaisissaan kuvitella, että vain muutaman kuukauden päästä koko maailma olisi täysin päälaellaan tavalla, jonka vaikutukset tulisivat näkymään vielä pitkään.

Jo vuoden 2020 alussa alkoi maailmalle kantautumaan ikäviä uutisia Aasiasta, tarkemmin ottaen Kiinasta. Maassa oli alkanut leviämään mystinen virus, jonka raportoitiin aiheuttaneen myös lukuisia kuolonuhreja. Tämä ei varsinaisesti ole aivan tavatonta, sillä myös aikaisemmin eri puolilla maailmaa on levinnyt tappavia viruksia. Ehkäpä juuri siksi muu maailma ei osannut ottaa näitä uutisia tosissaan ennen kuin oli liian myöhäistä ja tilanne oli jo päässyt riistäytymään käsistä.

Koronaviruspandemia vaikuttaa myös Suomessa

Kuolemaa aiheuttavat virustartunnat eivät ole kovinkaan uusi asia – niitä on jyllännyt maailmalla aina silloin tällöin ja muutamia niistä on esiintynyt ihan viime vuosina. Näille viime vuosien tartuntasairauksille on kuitenkin ollut yhteistä se, että ne ovat levinneet hyvin rajatulla alueella, eikä näiden alueiden ulkopuolella ole havaittu kuin muutamia yksittäisiä tapauksia. Ne eivät ole siis missään vaiheessa riistäytyneet käsistä ja levinneet pandemiaksi. Toisin kävi koronaviruksen kohdalla – varsin pian huomattiin, kuinka ensin yksittäisiä virustartuntoja alettiin havaitsemaan ympäri maailmaa, minkä jälkeen tautitilanne riistäytyi monessa maassa käsistä aiheuttaen tuhansia kuolonuhreja päivittäin.

Kun Suomessa juhlittiin uuden vuosikymmenen alkua hiukset kauniisti Tigi-tuotteilla laitettuna, ei kukaan olisi voinut kuvitellakaan, että pian myös turvallisessa Pohjoismaassamme jylläisi tauti, jolta kukaan ei ole turvassa. Siinä missä esimerkiksi hengityssuojainten käyttäminen on monissa suurkaupungeissa ollut normi jo vuosia terveyden haitallisten tilojen ehkäisijänä, ei puhtaasta ilmasta tunnetun Suomen katukuvassa ole törmätty maskeihin aikaisemmin. Monelle onkin ollut täysin absurdia ja epärealistista törmätä yhtäkkiä tutussa katukuvassa satoihin maskeja ja käsineitä käyttäviin ihmisiin. Tästä tuli normi viimeistään elokuussa 2020, kun Suomen hallitus antoi virallisen tiedotteensa maskisuosituksesta julkisilla paikoilla. Tämän lisäksi Suomessa kehotetaan noudattamaan vähintään 1,5 metrin turvaväliä muihin sekä välttämään aiheetonta lähikontaktia.

Korona vaikuttaa vielä pitkään

Kun koronaviruspandemia oli vasta aluillaan, moni ajatteli sen olevan lyhytkestoinen, flunssaan verrattavissa oleva riesa, josta päästäisiin eroon viimeistään kesään mennessä niin, että vuonna 2020 voitaisiin viettää tavalliseen verrattavissa oleva festarikesä baariterasseineen ja grillijuhlineen ja ehkäpä jopa tehdä vuosittainen lomamatka etelään. Totuus on kuitenkin se, että korona jäänee keskuuteemme pitkäksi aikaa ja sen voidaan olettaa vaikuttavan elämäämme vielä vuosien ajan.

Tällaisena aikana on muistettava pitää huolta itsestään. Kannattaa käyttää aikaa esimerkiksi itsensä hemmotteluun ja ostaa hyvinvoinnin ja kauneuden tuotteita, joiden avulla lepää niin keho kuin mielikin.

ashe