Vaihtoehtoinen lääketiede

Homeopatia

Useat ihmiset uskovat homeopatian parantavaan voimaan ja jopa Englannin kuninkaalliset luottavat tähän hoitomuotoon. Kuitenkin monien kriitikoiden sekä lääketieteen ammattilaisten mukaan kyseessä on pelkästään uskomukseen perustuva parantaminen, eikä oikealla lääketieteellä ole sen kanssa mitään tekemistä. Homeopatia ei ole kuitenkaan mikään aivan uusi keksintö, sillä sen kehitti saksalainen lääkäri Samuel Hahnemann jo 1790-luvun lopulla.

Homeopatia kehitettiin etenkin vaihtoehdoksi aiemmin laajalti käytetyllä vereniskennälle, jonka käytöllä oli usein kohtalokkaitakin seurauksia. Homeopatian käyttö kun ei vahingoittanut potilasta, sen uskottiin parantavan tai olevan ainakin parempi hoitomuoto. Lisäksi homeopatiaan liittyi pitkä lista ruokia, joita potilaan ei tullut nauttia sekä muita määräyksiä, joita piti noudattaa kirjaimellisesti. Tänä päivänä tutkijat katsovat, että juuri nämä lisämääräykset toimivat parantavasti ja lääkeaineen nauttimisella oli vain lumelääkkeen arvoinen vaikutus. Kuitenkin tänäkin päivänä tuhannet vannovat homeopatian parantavaan vaikutukseen ja kertovat sen vähentävän heidän oireitaan.

Mihin homeopatia perustuu?

Homeopatiassa uskotaan, että nauttimalla ainetta, joka aiheuttaa ihmisessä ongelmia, tauti paranee. Aine tulee vain laimentaa mahdollisimman paljon ja itse asiassa mitä enemmän sitä laimentaa, sitä paremmin se vaikuttaa. Lopullinen liuos, jota nautitaan, voi sisältää vaikuttavaa ainetta 1:10000 vettä. Esimerkiksi jos potilas kärsii unettomuudesta, hän nauttii kofeiinia, joka on laimennettu vedellä useaan kertaan, niin että lopullinen tuote ei enää sisällä käytännössä lainkaan kofeiinia.

Elämänvoima keskeisenä tekijänä

Homeopatian katsotaan perustuvan vitalismiin, mikä tarkoittaa sitä, että elämää ei voida täysin selittää kemian ja fysiikan lakien avulla. Jotta elämää voi olla, tarvitaan jokin kantava elämänvoima tai energia, jonka olemassaoloa ei kuitenkaan pystytä selittämään. Tästä syystä homeopatiaa pidetäänkin uskomustieteenä, sillä se ei perustu mihinkään tieteelliseen tutkimukseen. Itse asiassa tieteellisesti on kuitenkin todistettu, että homeopaattiset aineet, jotka eivät sisällä lainkaan vaikuttavia ainesosia ovat pelkkää vettä. Tähän vastauksena homeopaatit ovat esittäneet idean siitä, että vedellä olisi muisti, ja se kykenisi sekä muistamaan siinä joskus olleet molekyylit että vaikuttamaan ihmiseen tämän muistin kautta.

ashe