Perinteinen itämainen lääketiede

Itämaiset terveyssuositukset

Perinteisten itämaisten terveyskäsitysten mukaan kannattaa keskittyä terveyttä ylläpitävään toimintaan, jotta sairauksia ei edes ilmenisi. Sairastumisen jälkeenkin kehoa ja mieltä pyritään hoitamaan mahdollisimman kokonaisvaltaisesti ja ottamaan erityisen hyvin jokaisen yksilölliset tarpeet huomioon. Yhtälailla terveellisen ruokavalion kuin liikunnankin merkitystä korostetaan.

Liikuntaharjoitteet

Vaikka länsimaisetkin terveyssuositukset puhuvat liikunnan tärkeydestä, on se erityisen vahvasti esillä itämaisissa kulttuureissa. Ihmisen kokonaisvaltainen liikkuvuus on itämaissa paljon länsimaita parempaa, koska liikkumaan pyritään koko elämän ajan iästä riippumatta. Liikunnassa suositaan enemmän venytyksiin ja staattisiin harjoituksiin perustuvia ohjelmia, kun taas länsimaissa korostetaan usein enemmän aerobisen liikunnan tärkeyttä. Meillä myös ollaan hyvin suorituskeskeisiä ja lasketaan miten paljon kaloreita mikäkin liikuntalaji kuluttaa sen sijaan, että keskityttäisiin liikunnan pitkäkestoisiin vaikutuksiin.

Joogaa pidetään niin elinvoimaa lisäävänä kuin terveyttä ylläpitävänä liikuntamuotona ja sen lisäämistä jokapäiväiseen rutiiniin suositellaan. Kiinassa liikunta koetaan myös yhteisölliseksi tapahtumaksi ja monille onkin muodostunut rutiiniksi kerääntyä aamuisin jumppaamaan kaupunkien puistoihin kymmenien tai jopa satojen muiden kanssa.

Kritiikkiä

Itämaisen lääketieteen käyttämiä keinoja sekä sen asettamia terveyssuosituksia on laajalti kritisoitu. Esimerkiksi lääkekasvien ja yrttien käyttöä on pidetty uskomushoitoina ja taikuutenakin. Kuitenkin erilaisten lääkekasvien vaikutus perustuu useiden tuhansien vuosien takaiseen kokemukseen. Aikojen saatossa erilaisten kasvien vaikutusta vaivoihin on testattu ja parhaat menetelmät ovat edelleen käytössä tänä päivänä.

ashe