Perinteinen itämainen lääketiede

Kokonaisvaltainen hoito

Koska meidän mieltämämme länsimainen lääketiede on levinnyt lähes kautta koko maapallon, siitä puhutaan yleisesti vain termillä lääketiede. Itämaista lääketiedettä taas ei lääketieteellisissä piireissä pidetä lainkaan lääketieteenä vaan ennemminkin uskomustieteenä. Maissa, joissa itämaista lääketiedettä yleisesti harjoitetaan, kuten Kiinassa ja Intiassa, lääkäriin tai sairaalaan mennessään potilas voi saada sekä perinteisiin perustuvaa että nykylääketieteen mukaista hoitoa. Usein etenkin nopeaa toimintaa vaativissa ja terveyttä ja henkeä uhkaavissa tilanteissa turvaudutaan länsimaisen lääketieteen apuun. Toisaalta taas yskää, päänsärkyä tai lievää tulehdusta voidaan lievittää perinteisin keinoin käyttämällä erilaisia yrttejä ja lääkekasveja. Myös ravinto-oppia, akupunktiota sekä akupainantaa käytetään erilaisten vaivojen hoitamiseen. Olennaista on, että hoidossa keskitytään potilaaseen kokonaisvaltaisesti. Harmonian saavuttaminen eri energioiden välillä on olennaista.

Ravinto-oppi

Perinteinen kiinalainen lääketiede uskoo kaiken olevan yhteydessä toisiinsa. Myös ruokavaliolla nähdään olevan suuri vaikutus ihmisen kokonaisvaltaiseen terveyteen. Sisäelinten uskotaan olevan yhteydessä erilaisiin makuihin. Esimerkiksi tuliset maut vaikuttavat keuhkoihin, sillä ne toimivat ilmateitä avaavasti. Erilaisia ruoka-aineita onkin käytetty Kiinassa pitkään monenlaisten sairauksien hoidossa. Makujen lisäksi elimiin vaikuttaa myös ruuan niin kutsuttu lämpötila, jonka käsitteen mukaan esimerkiksi alkoholi tai chili ovat kuumia ruokia, kun taas kylmiin ruokiin luetaan vaikkapa tomaatit ja banaanit. Tätä ruokien jaottelua ja yhteyttä eri elimiin käytetään vaivojen hoitoon esimerkiksi niin, että jos tunnet olosi vaikka jatkuvasti lämpimäksi, sinun tulee välttää lämpöä aiheuttavia ruokia ja lisätä viilentäviä tuotteita. Tiettyjä ruoka-aineita käyttämällä voit vahvistaa tiettyjen elinten toimintaa ja auttaa paranemisprosessissa.

Akupunktio ja akupainanta

Kiinalaisessa perinteisessä lääketieteessä hoitomuotoina käytettiin ainakin jo 1700-luvulla eaa. akupunktiota sekä moksibustiota, joilla pyrittiin lisäämään nesteiden sekä energioiden virtausta. Tässä toimenpiteessä kuivattua pujoa poltetaan potilaan iholla, akupunktioneulan päässä tai erityisesti tähän käyttöön tarkoitetulla moksasikarilla. Akupainannassa taas jalkapohjan reflektiopisteitä painellaan, mikä stimuloi niitä vastaavia eri kehon osa-alueita. Kehon akupisteiden stimuloinnin uskotaan auttavan esimerkiksi painonpudotuksessa sekä lisäävän verenkiertoa, poistavan kuona-aineita, lisäävän endorfiineja sekä rentouttavan lihaksia.

ashe