Uskomuslääkket voivat olla jopa vaarallisia
Osa kansanperinteisiin pohjautuvista lääkinnällisistä aineista sisältää oikeasti ainesosia, jotka saattavat vaikuttaa hoitavasti. Näillä tuotteilla on lisäksi psykologisia, lumelääkkeen kaltaisia vaikutuksia, jotka voivat edistää paranemista. Kun potilas uskoo aineen vaikuttavan, hän tuntee olonsa paremmaksi ja keho alkaa itse parantua. Kuitenkin käytössä ja markkinoilla on myös tuotteita, joiden käyttö perustuu uskomuksiin, mutta jotka voivat olla käyttäjilleen jopa hengenvaarallisia.
Hopeavesi
Hopeavettä valmistetaan tislatusta vedestä elektrolyyysin avulla. Sekä hopeavettä että hopeasalvaa on käytetty satojen vuosien ajan erilaisten vaivojen parantamiseen. Sen väitetään poistavan tulehduksia sekä bakteereita kehosta ja sitä käytetään esimerkiksi perinteisten hiiva- ja sienilääkitysten sijaan. Hopeavettä on käytetty pitkään palovammojen sekä haavojen hoitoon, ja sitä voidaan edelleen käyttää haavoille tarkoitetuissa sideharsotaitoksissa. Tuotteen käytön on kuitenkin todettu olevan vaarallista ja Suomessa hopeaveden käyttö on kiellettyä elintarviketurvallisuuden nimissä. Sitä käytetään kuitenkin väriaineena elintarviketeollisuudessa, esimerkiksi erilaisissa suklaakoristeissa. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on todennut, että hopeavesi on yksiselitteisesti ihmiselle nautittavaksi kelpaamatonta ja etenkin pienille lapsille erittäin vaarallista jo pieninäkin annoksina.
Musta salva
Amerikan alkuperäisväestö on satojen vuosien ajan käyttänyt intiaanisalvana tunnettua tuotetta ihovaurioihin sekä syylien ja luomien hoitamiseen. Musta salva nykymuodossaan koostuu pääosin sinkkikloridista ja lumikki-kasvista valmistetusta uutteesta. Sitä käytettiin etenkin Yhdysvalloissa laajalti syöpälääkkeenä 1930–50-luvuilla. Tuotteen kerrotaan tuhoavan kasvaimia ja tehoavan erityisen hyvin ihosyöpään. Tosiasiassa tuote saattaa poistaa vaikka pahanlaatuisen luomen, mutta tuhoaa myös alla olevan terveen kudoksen aiheuttaen iholle pysyvää vahinkoa. Lisäksi se ei poista varsinaista sairautta, minkä vuoksi sen käyttö saattaa hidastaa lääketieteellisiin hoitoihin hakeutumista.
Luonnonmukaisuus ei takaa turvallisuutta
Joitain luontaistuotteita ja vitamiinivalmisteita markkinoidaan luonnonmukaisuuden nimissä. Tämä ei kuitenkaan takaa sitä, että tuotetta olisi turvallista käyttää. Etenkin yhteiskäyttö joidenkin muiden luontaistuotteiden tai potilaan omien lääkkeiden kanssa saattaa olla hyvin vaarallista. Lisäksi se, että tuote on luonnonmukaisesti valmistettu ei ole tae siitä, että se vaikuttaa potilaaseen toivotulla tavalla. Vaikka vitamiinien ja luontaistuotteiden valvontaa on tiukennettu, joidenkin markkinoitujen aineiden on todettu sisältäneen myrkyllisiä raskasmetalleja sekä jopa huumaavia ja addiktoivia aineita.